طراحی ویلای ایرانی چه اصولی دارد و به چه دلیلی در سالهای اخیر به محبوبیت زیادی رسیده است؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی ویلای سنتی ایرانی و انواع آن بپردازیم. اگر قصد ساخت یک ویلای ایرانی سنتی را دارید یا صرفا در رابطه با این سبک از طراحی ویلا کنجکاو هستید؛ به شما پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله همراه باشید.
طراحی ویلای سنتی ایرانی چه ویژگیهایی دارد؟
زمانی که سخن از معماری ایرانی به میان میآید، نکته مهمی که مورد توجه قرار میگیرد این است که تا چه میزان اصول معماری ایرانی در یک ساختمانی که آن را بنایی ایرانی مینامیم، رعایت شده است. معماری ایرانی قدمتی طولانی دارد و هرچند که در طول زمان دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده است، اما همچنان هویت خود را حفظ کرده است. در ادامه به بررسی مهمترین اصول معماری ایرانی میپردازیم که اگر قصد دارید ویلای سنتی ایرانی داشته باشید، بهتر است به این اصول آگاه باشید. به صورت کلی اصول معماری ایرانی عبارتند از:
مردم واری: رعایت تناسب میان اعضای ساختمانی و اندام بدن انسان
درونگرایی: از باورهای مردم قدیم ایران که به معنی حفظ حریم شخصی و حرمت بوده است
پرهیز از بیهودگی: در معماری سنتی ایران تلاش میشد که از هرگونه اسراف جلوگیری به عمل آید و به هیچوجه کارهای بیهوده و بیهدف صورت نگیرد.
خودبسندگی: این اصل به این معنی است که از مصالح بوم آورد در یک منطقه استفاده شود بهطوری که ساختمان کاملا با پیرامون خود ارتباط و هماهنگی داشته باشد.
نیارش: به صورت کلی نیارش به معنی علم سازه ساختمان و به دانش ایستایی ساختمان نیز گفته میشود.
اصول معماری ایرانی در طراحی ویلا سنتی ایرانی
اینکه چند مورد از این اصول را میتوان در طراحی ویلا ایرانی به کار برد، تا حدود زیادی بستگی به سلیقه شما به عنوان مالک ویلا و تا حد زیادی به مهارت تیم طراحی دارد. شاید نتوان تمامی اصول معماری سنتی را در طراحی ویلای ایرانی به کار برد اما میتوان از برخی المانهای معماری سنتی در آن استفاده کرد.
انواع طراحی ویلای ایرانی
تقسیم بندی دقیقی برای طراحی ویلای ایرانی وجود ندارد، به صورت کلی تقسیم بندی بنایی مانند ویلا یا براساس تعداد طبقات صورت میگیرد یا بر اساس سبک ساخت یک ویلا.
متداول ترین انواع طراحی ویلا ایرانی عبارتند از:
طراحی ویلای ایرانی سنتی فلت
ویلای ایرانی فلت به ویلایی گفته میشود که به صورت کامل در یک طبقه طراحی و اجرا میشود. در واقع در ویلای سنتی ایرانی فلت، نهایت اختلاف ارتفاعی سطح با زمین یک متر است و ویلا تنها یک سقف دارد. در این نوع از ویلای ایرانی که در سالهای اخیر به محبوبیت بسیاری نیز رسیده است همه فضاها در یک طبقه جانمایی میشوند و هیچ راه پلهای در آن وجود ندارد.
از مزایای طراحی ویلای ایرانی فلت این است که هنگام ساخت این ویلا به دلیل کمتر بودن مصالح مورد نیاز در هزینهها صرفه جویی میشود هم در صورتی که افراد مسنتر در خانواده شما هستند، راحتتر به هر فضا دسترسی پیدا خواهند کرد.
طراحی ویلای ایرانی سنتی دوبلکس
در این نوع از طراحی ویلای ایرانی، فضاها در دو طبقه همکف و یک طبقه روی آن تعبیه میشوند. ویلای دوبلکس معروف ترین نوع ویلایی است که در سالهای اخیر طراحی و اجرا میشود. این نوع از ویلای سنتی و ایرانی زیبایی و جذابیت بسیار زیادی دارد و به دلیل اینکه در دو طبقه طراحی و اجرا میشود، میتوان به خوبی فضاها را از یکدیگر تفکیک کرد و ارتباط بین آنها را برقرار کرد. در ویلای دوبلکس طبقات از طریق راه پلهای در داخل بنا به یکدیگر راه پیدا میکنند.
همچنین از دیگر مزایای ویلای دوبلکس این است که میتوان با یک زیر بنای ثابت مساحت بیشتری را مورد استفاده قرار داده و فضاهای دیگری را در پلان داخلی ویلا جا داد.
طراحی ویلا ایرانی کلاسیک
سبک کلاسیک یکی از سبکهای قدیمی است که از روم و یونان باستان برگرفته شده است. شاید استفاده از این سبک در یک ویلای سنتی ایرانی کمی عجیب به نظر آید اما ویلای کلاسیک نیز طرفداران بسیار زیادی دارد و در حال حاضر ویلاهای زیادی در شمال کشور وجود دارند که به این سبک طراحی و اجرا میشوند. طراحی ویلای ایرانی کلاسیک میتواند به این شکل باشد که طراحی نقشههای معماری یا تهیه مصالح بر اساس معماری ایرانی صورت بگیرد، اما در طراحی نمای ویلا از سبک کلاسیک استفاده شود.
برای آشنایی با سبک کلاسیک، سیکاس مقالات دیگری منتشر کرده است؛ اما اگر بخواهیم به صورت کلی به سبک کلاسیک اشاره کنیم، باید بگوییم سبک کلاسیک سبکی تجملاتی است که در آن به جزئیات و تزئینات توجه زیادی میشود و استفاده از خطوط متقارن و منحنی از اصول قابل توجه در این سبک است. اصولا سبک کلاسیک به افرادی پیشنهاد میشود که دغدغه مالی ندارند زیرا سبک کلاسیک سبکی است که هم هزینه طراحی و هم هزینه اجرای آن بیشتر از سایر سبکها است.
طراحی ویلای ایرانی مدرن
ویلای ایرانی مدرن نیز نوع دیگری از طراحی ویلا به سبک ایرانی است که اصول ساده تری نسبت به ویلای کلاسیک دارد. در طراحی ویلای ایرانی مدرن بر خلاف طراحی ویلای کلاسیک خطوط منحنی و تقارن هیچ کاربردی ندارند و همه خطوط مورد استفاده در این سبک خطوط افقی و عمودی هستند. جالب است که بدانید متریالهایی مانند آجر و … که در گذشته در معماری ویلا سنتی ایرانی کاربرد زیادی داشتند، در طی سالها با پیشرفت علم و تکنولوژی ارتقا زیادی یافته اند و در حال حاضر در سبک مدرن مورد استفاده قرار میگیرند؛ اگر به داشتن ویلایی سنتی ایرانی علاقه دارید ویلای مدرنی که با متریالهای ارتقایافته اجرا شده، انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود.
هزینه طراحی و ساخت ویلای ایرانی
هزینه طراحی و ساخت ایرانی تفاوت دیگری با سایر سبک های طراحی و ساخت ویلا ندارد و مسئله مهمی که در رابطه با هزینه طراحی آن وجود دارد این است که متراژ ویلای شما چقدر است و به چه نقشههایی از آن احتیاج دارید؟ (تاسیسات، سازه، فاز دو و …)
برای برآورد هزینه ساخت ویلای سنتی ایرانی نیز موارد بسیاری از متراژ بنا تا کیفیت مصالح مصرفی و دستمزد نیروی انسانی، حتی موقعیت مکانی ویلا نقش دارند.
از اینکه تا انتهای این مقاله همراه بودید از شما سپاسگزاریم.برای اینکه بتوانید برآوردی دقیق از هزینه طراحی و ساخت ویلای ایرانی بدست آورید با کارشناسان سیکاس در ارتباط باشید.